skip to Main Content
Expertise Vastgoedbeleggingen

Expertise Vastgoedbeleggingen

Het veelgebruikte leerboek Onroerend goed als belegging is op 28 augustus 2020 in een geheel herziene uitgave verschenen bij uitgever Wolters Kluwer. Directievoorzitter Karin Laglas van de Amsterdamse woningcorporatie Ymere nam het eerste exemplaar in ontvangst. Laglas weet als geen ander een brug te slaan tussen de academische wereld en de praktijk van het investeren in vastgoed, zo stelde Peter van Gool, die het boek namens de redactie overhandigde.

Aan deze zesde druk is bijna twee jaar gewerkt door zo’n twintig deskundigen uit de vastgoedpraktijk. De eerste druk van dit studieboek verscheen bijna dertig jaar geleden.

Het is nooit een doorsnee studieboek geweest, maar telkens vanuit de praktijk geschreven, stellen de auteurs. “Het geeft een beeld van de huidige praktijk van het beleggen in vastgoed, inclusief alle valkuilen die daarbij horen”, zegt Marcel Theebe, één van de auteurs.

Die werkwijze sluit goed aan op de praktijk in Nederland. “Het zijn in ons land de vastgoedbeleggers zelf die de nodige vakkennis hebben verzameld en samengebracht, daarbij ondersteund door brancheorganisaties. Daar mag de vastgoedsector trots op zijn”, stelt medeauteur Roel van de Bilt. Brancheorganisaties als IVBN, Inrev, Eres, Gresb, Dufas, NRVT, Rics en het notariaat hebben de professionalisering van de Nederlandse vastgoedsector sterk gestimuleerd. IVBN is blij met de nieuwe uitgave, zegt directeur Frank van Blokland van de IVBN.

Nieuw in de zesde druk

Wat is er nieuw in vergelijking met de laatste druk uit 2013? “Elke druk is een afspiegeling van zijn tijd”, stellen de auteurs. Deze druk werd geschreven tijdens de coronacrisis. Daarom is er extra aandacht voor het omgaan met totaal onverwachte gebeurtenissen, zoals de sterke groei van verkoop via internet.

Ook is er ruim aandacht voor ‘big data’, striktere eisen aan transparantie, koopovereenkomsten, duurzaamheid en voor ‘in control’ zijn. Het hoofdstuk over vastgoedfinanciering is aangepast aan de veranderingen die zich voltrokken na de financiële crisis van 2008. Verder zijn er nieuwe inzichten opgenomen over vastgoed als beleggingsvorm, over het indirect beleggen in onroerend goed, het rendement en risico van vastgoed en over portefeuille-optimalisatie.

Einde van een tijdperk

De auteurs hebben naast hun vastgoedervaring allen een staat van dienst in het onderwijs. Redacteuren van het eerste uur, Robert Weisz en Peter van Gool, dragen na deze uitgave het stokje over aan jongere mensen met nieuwe denkbeelden. Zo werd het redactieteam versterkt met Rob Veenhoven, die nieuwe didactische inzichten inbracht.

Back To Top